Things You Can Tell Just By Looking At Him

Things You Can Tell Just By Looking At Him

Drie workshops over de rol van ras en racisme in een dagelijkse context i.k.v. The Future Is Feminist

De Californische kunstenaar Isaiah Lopaz (36) crëert met "Things You Can Tell Just By Looking At Him" een fotografisch essay waarin hij zelf t-shirts draagt met - een selectie van - racistische en kwetsende opmerkingen die tegen hem gemaakt werden in Berlijn, de stad waar hij sinds 2007 woont en werkt:  "And When Do You Go Back?", "I'm Having A Party Can You Bring Some African Food", "Where Do You Really Come From?",.... 

Isaiah Lopaz is als kunstenaar geïnteresseerd in hoe vooroordelen of verwachtingen rond ras op niet-witte medemensen worden geprojecteerd. Hij werkt samen met andere mensen die het slachtoffer werden van racisme, en documenteert hun ervaringen. Op die manier brengt hij in kaart hoe ras en racisme op verschillende manieren in verschillende samenlevingen aanwezig zijn. Hij is ook de oprichter van Him Noir, een blog die oorspronkelijk gecreëerd werd als platform voor het "Things You Can Tell Just By Looking At Him"-fotoreeks, maar is intussen een plek waar Lopaz zoekt naar een open dialoog rond thema's als ras, politiek en cultuur.  

"Things You Can Tell Just By Looking At Him" ging niet onopgemerkt voorbij en werd voorbije twee jaar opgepikt door de internationale media. O.a. The New York Times wijdde in november 2016 een artikel aan Lopaz (lees hier). 

Op uitnodiging van Beursschouwburg (i.k.v. van focusprogramma The Future Is Feminist) organiseert Isaiah Lopaz 3 workshops rond telkens een ander onderwerp, gelinkt aan ras en racisme: 

  • Zaterdag 18 november, 12:30-18:30: "Things You Can Tell Just By Looking At Us". Specifiek gericht op deelnemers met een zwarte identiteit of van Afrikaanse origine, voor mensen die kwetsbaar/vatbaar zijn voor racisme dat zich tegen zwarten keert. meer info
  • Zaterdag 25 november, 12:30-18:30: "Written Across Our Bodies". Gericht op deelnemers met een kleur die geconfronteerd worden met verschillende vormen van racisme. In deze workshop analyseren we momenten van herkenning: momenten waarbij de deelnemers omwille van hun kleur racistisch benaderd werden/worden. meer info 
  • Zaterdag 2 december, 12:30-18:30: "White On The Outside Woke On The Inside". Voor mensen die zichzelf als 'wit' zien of die als wit beschouwd kunnen worden wordt de vraag gestelde  wat het betekent om 'wit' te zijn. meer info 

De 3 workshops zijn gratis, maar vooraf inschrijven wordt sterk aangeraden (het aantal plaatsen is beperkt!) via de deze link. Isaiah Lopaz zal gedurende de volledige periode van de 3 workshops in Brussel aanwezig zijn. 

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel