Academische zitting Beursschouwburg en AB: hoe relevant is de Vlaamse culturele aanwezigheid in Brussel vandaag?

27 november, 14u - Vlaams Parlement, Brussel

Ancienne Belgique en Beursschouwburg zijn jarig! Op 5 februari 1965 werd Beursschouwburg officieel geopend. In 2015 vieren we dus maar liefst de 50ste verjaardag van het kunstenhuis. Ook de AB heeft een reden voor feest. In 2014 blaast het muziekhuis 35 kaarsjes uit. Om dit te vieren, organiseren beide instellingen samen een academische zitting. De centrale vraag deze namiddag: Hoe relevant is de Vlaamse culturele aanwezigheid in Brussel vandaag?

De Beursschouwburg en AB werden respectievelijk 50 en 35 jaar geleden opgericht als Vlaams cultureel uitroepteken in een grotendeels Franstalige stad. Beide huizen zorgden mee voor een sterke en geprezen Vlaamse culturele aanwezigheid in de hoofdstad. 

Vandaag is Brussel veranderd in een multiculturele smeltkroes waar Vlaamse en Franstalige cultuurhuizen elkaar vinden en samen zorgen voor de culturele uitstraling van hun stad.

Hoe relevant is het Vlaamse karakter van AB en Beursschouwburg vandaag in de mengelmoes van culturen die Brussel vandaag is? Hoe wil de Vlaamse overheid dat Vlaamse karakter invullen? Bestaat er een aparte Brusselse culturele realiteit?

Eric Corijn (Hoogleraar VUB, Stadsstudies) en Béatrice Delvaux (hoofdeditorialiste Le Soirzijn scherpe waarnemers van het Brusselse culturele leven. 

Nadat ze hun visie op het onderwerp geven, gaan zij in gesprek met Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz.

 

Programma (moderator:  Xavier Taveirne - journalist VRT)

13.30-14u: Onthaal

14-14.15u: Welkomstwoord door de heer Jan Peumans (Voorzitter Vlaams Parlement) - de heer Dirk De Clippeleir (Algemeen Directeur AB) - de heer Tom Bonte (Algemeen en Artistiek Directeur Beursschouwburg)

14.15-15.u: “De Vlaamse culturele aanwezigheid in Brussel. Hoe relevant is die nog vandaag?” De visie van Eric Corijn en Béatrice Delvaux .

  • Eric Corijn(Hoogleraar VUB, Stadsstudies) - 'De Vlaamse bijdrage aan een kosmopolitische wereldstad'. Hij heeft het over de manier waarop de Vlaamse instellingen in Brussel in parallel met de socioculturele ontwikkelingen in Brussel veranderen en de manier waarop de Vlaamse cultuursector de multiculturele stedelijkheid mee vormgeeft. 
  • Beatrice Delvaux (hoofdeditorialiste Le Soir) - 'De (Vlaamse) cultuur als bruggenbouwer tussen gemeenschappen'. Ze gaat in op de manier waarop cultuur een hefboom kan zijn om de band tussen twee gemeenschappen (die elkaar nauwelijks ontmoeten) te versterken en de rol van de Vlaamse cultuurhuizen en hun programmering hierin voor de Vlaamse uitstraling in de stad. 

15-15.30u: Koffiepauze

15.30-16.30u: Debat met Vlaams minister Sven Gatz, bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Media en Brussel

16.30-17.30u: Receptie

De deelname aan deze academische is gratis. Inschrijven voor 21 november via [email protected]. Voor meer info, interviewaanvragen en aankondigingen, contacteer Yasmina Boudia ([email protected] - 02 550 03 62) 

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel