Première: Tristero - I Know

Premièrereeks van 9 t/m 11 oktober in Beursschouwburg - aansluitend op tournee.

Woensdag 1 oktober 2014 — Stel dat we erin slagen om het verouderingsproces te vertragen of zelfs te doen stoppen. Hoe zou een leven van enkele eeuwen eruitzien? Van en met Youri Dirkx en Ilse Roman. 

Het Brusselse theatergezelschap Tristero brengt met de première van I Know en een grote portie onsterfelijkheid mee. Ze vertrekken van het verhaal over Jeanne Calment, geboren in 1875 en gestorven in 1997. Als 122-jarige is ze (tot nu toe) de mens die het langst geleefd heeft. Ze kreeg de bijnaam l’oubliée de dieu.

In het midden van de 19e eeuw bedroeg de gemiddelde levensverwachting in Europa 40 jaar. Tegenwoordig is dit 80 jaar. Dat is een verdubbeling op anderhalve eeuw tijd. Stel dat die trend zich voortzet. Stel dat het mogelijk zou zijn om dubbel zo lang te leven als Jeanne Calment...

Acteur-theatermaker Youri Dirkx (vast lid van Tristero, naast Kristien De Proost en Peter Vandenbempt) creëert de nieuwe productie I Know samen met beeldend kunstenaar-theatermaker Ilse Roman.

Youri Dirkx maakt sinds 1996 deel uit van de artistieke kern van Tristero. Sindsdien is hij als maker en/of speler betrokken bij een 20-tal Tristero producties. Daarnaast bouwt hij als theatermaker en acteur aan een eigen parcours. Dit parcours is grotendeels gebaseerd op samenwerkingen met beeldende kunstenaars (Dora Garcia, Aurélien Froment) en resulteerde in verschillende producties. 

Ilse Roman volgde 3D vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent.  Zij werkte als (co)regisseur/performer bij o.a. het theatercabaretgezelschap De Wentelteefjes, in ‘Paard met Koe’ (BRONKS), in ‘Het Schone Geheim der Poëzie’ (Behoud de Begeerte) en ‘Het Huis Huilt’ (Kopergietery). Haar theatrale installaties en performances bevinden zich op de scheidingslijn tussen beeldende kunsten en (muziek)theater en waren te zien in verscheidene galerijen en culturele centra in Vlaanderen en het buitenland.

 

Speellijst

première 
9, 10, 11 oktober 2014 20u30
Beursschouwburg Brussel 

18 november 2014 20u30
STUK Leuven 

26 februari 2015 20u30
De Werf Brugge 

27 februari 2015 20u00
Rataplan Borgerhout 

© Heda (2013) - Lonneke De Groot <br/>(opgelet, foto in lo-res, contacteer yasmina@beursschouwburg voor een versie in hoge resolutie).
I Know / Tristero © Mirjam Devriendt
I Know / Tristero © Mirjam Devriendt
I Know / Tristero © Mirjam Devriendt
I Know / Tristero © Mirjam Devriendt
I Know / Tristero ©  Mirjam Devriendt