Solo in the City: een avond over de toestand van de single in de maatschappij.

Solo in the City: een avond over de toestand van de single in de maatschappij.

Met Nathalie Le Blanc, Liesbeth De Donder, Noor Spanjer en Carla Dejonghe.

Woensdag 5 april, 20:30 - gratis. Reserveren kan via deze link

Er zijn meer singles of éénpersoonshuishoudens dan ooit. Alleen wonen is al een tijd geen uitzondering meer. Maar hoe gaat onze maatschappij hiermee om? We zoeken het uit met, onder anderen, schrijver en journalist Nathalie Le Blanc, historica Ariadne Schmidt, professor Liesbeth De Donder (VUB), journaliste Noor Spanjer en Carla Dejonghe, politica en voorzitter van All1.

Met het focusprogramma 'O Solitude' focust het Brusselse kunstencentrum Beursschouwburg twee maanden lang (nog t/m 8 april) op verschillende facetten van eenzaamheid. Het is een programma met voorstellingen, film en video, een tentoonstelling, concerten, maar ook vb. eerder een 'Dinner for One' (klik hier voor de foto's), en de 'Only the Lonely' karaoke op 25 februari, maar dus ook de gespreksavond 'Solo in the City', over het lot van alleenwonenden in de maatschappij. 

Programma:

Inleiding door Nathalie Le Blanc (journalist, auteur van Solo. Waarom steeds meer mensen alleen wonen): 'wat zijn de hardnekkigste cliché's over singles en alleenwonenden? En wat is ervan aan?'

Men denkt vaak dat "single zijn" een nieuw fenomeen is. Niets is minder waar! Al sinds de late Middeleeuwen maakten alleenstaanden een belangrijk deel uit van de Europese samenleving. Ariadne Schmidt ((Universiteit Leiden, co-auteur van Single Life and the City 1200-1900) helpt ons de dingen in historisch perspectief te zien, en mogelijk ook lessen te trekken uit het verleden.

Professor Liesbeth De Donder schetst in cijfers de omvang en evolutie van de groep singles en alleenwonenden in de wereld, in Europa, in België en Nederland en in Brussel.

Met Carla Dejonghe (Brussels politica en voorzitter van All1) begeven we ons op het politiek-maatschappelijke terrein. Deze ervaringsdeskundige heeft het thema al geregeld op de politieke agenda geplaatst. Het is een demografische realiteit, meer mensen wonen alleen in de steden. Welke maatregelen onderneemt het beleid? Waar vinden we blinde vlekken en wat valt eraan te doen?

'Het leven zoals het is: single in de grootstad', met en door Noor Spanjer (journalist en auteur van Dertig dates cadeau).

Nathalie Le Blanc modereert als slot een open gesprek tussen publiek en de sprekers.

De voertaal van de avond is Engels

Een samenwerking tussen Beursschouwburg, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Crosstalks VUB.

Over de sprekers: 

Tijdens het schrijven van haar scriptie over Monty Python's Flying Circus, bedacht Nathalie Le Blanc dat professioneel scriptieschrijver haar ideale beroep zou zijn. Maar dat is illegaal, dus werd ze journalist. Ze werkt op de redactie van Weekend Knack, schreef in 2015 Solo, een boek over waarom steeds meer mensen alleen wonen, en woont ook al haar hele volwassen leven alleen.

Liesbeth De Donder is professor Agogische Wetenschappen, verbonden aan de vakgroep Educatiewetenschappen en de onderzoeksgroep Belgian Ageing Studies van de Vrije Universiteit Brussel. Liesbeth De Donder is gespecialiseerd in de sociale aspecten van het ouder worden en vanuit haar onderzoeksexpertises betrokken bij verschillende lokale, nationale en Europese onderzoeken op het gebied van sociale participatie en sociale inclusie, participatieve onderzoeksmethodologie, veiligheid, ouderen(mis)behandeling en kwaliteit in de zorg

Ariadne Schmidt is historica en werkt als universitair docent/onderzoeker economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde op een proefschrift over weduwen in Leiden in de 17de eeuw en leidde daarna een onderzoeksproject naar vrouwenarbeid in de vroegmoderne tijd. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van gender, vrouwenarbeid, singles en criminaliteit. Ze is co-redacteur van het bo Debby Termonia ek Single life and the city, 1200-1900 (2015).

Noor Spanjer (foto © Debby Termonia) studeerde Journalistiek in Utrecht en Mediawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef lange tijd columns voor het literaire online tijdschrift hard//hoofd, deed research voor documentairemaker Sunny Bergman en werkt sinds 2013 als schrijver en eindredacteur bij VICE. Hoe zijzelf en de mensen om haar heen met liefde, seks, relaties en familiebanden omgaan, is waar zij graag over schrijft, en daarin gaat ze op zoek naar nieuwe vormen en onontgonnen terreinen. In haar debuut Dertig dates cadeau (2016) belicht ze niet alleen de liefde, maar ook de mogelijkheden én de moeilijkheden van een ongebonden bestaan.

Carla Dejonghe komt uit Sint-Pieters-Woluwe. Zij is gewezen leerkracht aan het Atheneum van Ukkel. Sinds 2004 zetelt zij in het Brussels parlement, waar zij o.a. deel uitmaakt(e) van de commissies huisvesting, mobiliteit en onderwijs.
Zij is ook voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscomissie (2009-2011, 2013 - heden). Sinds 2001 is Carla gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe. Tussen 2001 en 2003 was zij daar OCMW-raadslid en tussen 2005 en 2012 schepen. In 2015 richtte zij All1 op, de eerste Belgische belangenvereniging voor Alleenwoners.

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel