Première:

Première: "If" - Bernard Van Eeghem I Belgische première: "Do you still love me?" - Sanja Mitrovic

Vrijdag 10 april 2015 —  

 

 

Vr 17 & za 18.04: If - Bernard Van Eeghem - première 

Bernard Van Eeghem ontbloot met een meer dan ongewone energie de mijlpalen van zijn bestaan. Ooit al een ontblote mijlpaal gezien? Grijp nu je kans!

De Belgische alles-kunstenaar Bernard Van Eeghem is als het ware vergroeid met Beursschouwburg. We kunnen zelf amper de tel bijhouden hoeveel voorstellingen hij in ons huis gespeeld heeft. Hij mag dus ook tijdens dit feestjaar niet in het programma ontbreken.

Reis met deze rasperformer mee naar zijn hoogst eigen onderwereld. Via een heel aparte vertelwijze buigt hij zich over de vragen: waar hou ik eigenlijk al dan niet van en waarom? Wat maakt het leven de moeite waard en hoe formuleer en vertaal je dat op scène?

Aan een hels ritme kneedt Van Eeghem zang, dans, poëzie, theater en historische gebeurtenissen tot een performance. Een amalgaam van elkaar opeenvolgende items die op het eerste zicht grondig verschillen maar uiteindelijk het geheel voortstuwen naar de onoverkomelijke en ontluisterende afrekening.

EN gesproken

Concept, tekst: Bernard Van Eeghem I performance: Bernard Van Eeghem, Katja Dreyer I productie: Hiros I Coproductie: Beursschouwburg, Kunstencentrum BUDA I Met dank aan: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Tandem Douai-Arras / Théâtre d’Arras I Met de steun van: Vlaamse Overheid

 

Vr 24 & za 25.04: Do you still love me? - Sanja Mitrović - Belgische première 

Wat hebben theater en voetbal met elkaar gemeen? Theatermaakster Sanja Mitrovic zag in beide hetzelfde vuur, dezelfde passie en dezelfde expressie bij de mensen die erbij betrokken waren.

Zij raakte niet alleen gefascineerd door de schone kunst van het spel bij beide, maar ontdekte vooral een hecht club- en familiegevoel bij zowel de 'aanhangers' van voetbal als theater. In haar nieuwe voorstelling Do you still love me? zet Sanja Mitrovic daarom vier acteurs en vier supporters tegenover elkaar en laat hen de ander bevragen. Hoe ver gaat de liefde voor hun theatervak of voetbalclub, welke symbolen en regels horen hierbij, en wanneer slaat de liefde voor je club van eigen mensen om in haat van anderen of zelfs oorlogszucht?

Sanja Mitrovic merkte in haar gesprekken met voetbalfans en mede-theatermakers op dat de sensatie die de supporters in het stadion ervaren bij het zien van een voetbalwedstrijd, en de heftige gevoelens die daarbij loskomen, wel eens vergelijkbaar kon zijn met bijvoorbeeld de liefde tussen Romeo en Julia bij Shakespeare. In Do you still love me? deelt ze haar fascinatie voor deze sterke emotie met het publiek en trekt deze liefde door naar onze maatschappij in het geheel. Als het vernietigen van een voetbalvlag door de tegenpartij kan leiden tot een vete tussen twee supportersgroepen, hoe zit dat dan met onze nationale vlag? Hoe kun je je geborgen voelen bij je eigen club of familie, zonder dat je hiermee een andere groep uitsluit? Hoe houd je van je land zonder nationalist te worden?

FR, NL &  EN gesproken
Nederlands ondertiteld

Concept, choreografie & regie: Sanja Mitrović I Met: Servane Ducorps, Cédric Eeckhout, Ina Geerts, Sid van Oerle en de supporters van Royale Union Saint-Gilloise: Kostas Pericaud, Dominique Piron, Sam De Leener, Gregory Uytterhaegen I Productie: Hiros (be), La Comedie de Reims-CDN(fr), Stand Up Tall Productions (nl) Coproductie: STUK (be), Beursschouwburg (be) I Met de steun van: The Amsterdam Fund for the Arts (nl), Vlaamse Gemeenschap (be), Performing Arts Fund (nl) I Met dank aan: Rotterdamse Schouwburg (nl), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (be)
 

 

Come and see IF by Bernard Van Eeghem

Do you still love me? - Sanja Mitrovic © Kris Dewitte
If - Bernard Van Eeghem © Dolores Bouckaert
Do you still love me? - Sanja Mitrovic © Kris Dewitte
Do you still love me? - Sanja Mitrovic © Kris Dewitte