Podiumprogramma voorjaar 2018

Podiumprogramma voorjaar 2018

Mårten Spångberg (afgelast), Hannes Dereere & Silke Huysmans, Nora Chipaumire, Jaha Koo, Sonja Jokiniemi, Begum Erciyas, Rabih Mroué, Ana Borralho & João Galante en Jan Martens.

Beste,

Hieronder vindt U het dans, theater en performance programma voor de maanden februari, maart en april.

Beursschouwburg en podiumprogrammator Dries Douibi presenteren een programma met enerzijds jonge makers die een sterke link hebben met Brussel en de werking van Beursschouwburg en anderzijds een selectie internationale kunstenaars en grotere namen.

Silke Huysmans & Hannes Dereere keren na hun selectie op het Theaterfestival 2017 terug met hun voorstelling Mining Stories. Jaha Koo toont (na twee passages tijdens Bâtard 2016 en 2017) de finale versie van de voorstelling Cuckoo (a.k.a. "de voorstelling met de sprekende rijstkokers”).

Daarnaast kan U de komende maanden ook in Beursschouwburg terecht voor 'a fine selection of’ internationale podiumkunstenaars. Na verschillende passage op het Kunstenfestivaldesarts, komt de Zweedse choreograaf Mårten Spångberg naar Beursschouwburg, deze keer met de solo-performance Digital Technology (Belgische première). Nora Chipaumire is een Zimbabwaans-Amerikaanse choreografe. met haar voorstelling Portrait Of Myself As My Father was ze dit jaar al op het Festival de Liège te zien, en nu voor het eerst in Brussel. De Finse choreografe, beeldend kunstenares en danseres Sonja Jokiniemi toont de voorstelling Blab, een hybride, ongrijpbare voorstelling, ergens tussen dans en beeldende kunst in (recent nog op NEXT Festival in Kortrijk - lees hier de recensie).

‘De koning van de lecture-performance’, de Libanese kunstenaar en filmmaker Rabih Mroué komt terug naar Beursschouwburg met Sand in Eyes, een voorstelling over de beeldenpolitiek achter de aanwervingsvideo’s van IS. Hij onderzoekt hun aantrekkingskracht op jongeren en bevraagt de manier waarop de staat én de samenleving met deze propaganda omgaan. De Turkse kunstenares Begüm Erciyas presenteert Voicing Pieces, een één-op-één installatie die aan de slag gaat met je eigen stem (eerder al o.a. op Kunstenfestivaldesarts). Publiekslieveling Jan Martens komt voor de vierde keer terug naar Beursschouwburg, deze keer met Rule of Three, een project dat hij samen met de drummer NAH* maakte. Presentatie in het kader van de Dag van de Dans 2018.

Tenslotte tonen we ook een ‘sociaal-artstiek’ project: het Portugese duo Ana Borralho & João Galante gaat in zee met het Brusselse TRANSFO COLLECT, een organisatie die jongeren met diverse achtergronden samenbrengt rond cultuur. Het resultaat wordt de voorstelling Trigger of Happiness, een intieme, kwetsbare "coming of age” voorstelling rond de vraag ‘wat is geluk?’.

Meer info, vragen, perskaarten,… contacteer ons gerust (yasmina@beursschouwburg.be - 02 550 03 62 - 0474 53 68 78)

Hartelijke groeten en alvast een prettig eindejaar.

*NAH staat de week voordien, 19 april, op het muziekprogramma van Beursschouwburg, samen met het Brusselse Trashpop trio Stakattak. 

!! AFGELAST !! Vr. 2 & za. 3 februari
Mårten Spångberg (SE) - Digital Technology 
performance - Belgische première 

Een solo performance door de Zweedse choreograaf Mårten Spångberg. Een meditatie over de aanwezigheid van objecten - een stroom impressies die eindigt in samen een ijsje eten.

Vr. 9 & za. 10 februari
Hannes Dereere & Silke Huysmans (BE) - Mining Stories 
theater 

Mining Stories is een documentaire theaterperformance over een recente mijnramp in Brazilië, waar Silke Huysmans opgroeide. In een streek waar drie op vier mensen in de mijnindustrie werken, voelt de ramp aan als een tabula rasa.

Vr. 16 & za. 17 februari
Nora Chipaumire (ZW/US) - Portrait Of Myself As My Father

dans

Een postkoloniale boxmatch toont hoe conflicten van generatie op generatie worden overgedragen. Eén ding blijft duidelijk: in deze prijskamp is er geen ontsnappen aan hun huidskleur.

Vr. 23 & za. 24 februari  
Jaha Koo (KR/NL) - Cuckoo
theater

Ver verwijderd van zijn vaderland ervoer Jaha Koo een gevoel van isolement toen zijn elektrische rijstkoker hem op een dag meldde dat zijn maaltijd gereed was. In Cuckoo vormen rijstkokers zijn enige medespelers. Samen met de toestellen neemt Koo je mee op een reis doorheen de laatste twintig jaar van de Koreaanse geschiedenis, aan de hand van persoonlijke ervaringen en politieke gebeurtenissen.

Vr. 16 & za. 17 maart
Sonja Jokiniemi (FI) - Blab 
dans

Letterlijk betekent 'blab' gekwebbel, geklets, betekenisloos gepraat. De Finse danseres en choreografe Sonja Jokiniemi gaat op zoek naar waar taal tekortschiet en de mens deel gaat uitmaken van iets onmenselijks. 

Vr. 23 & za. 24 maart
Begüm Erciyas (TR) - Voicing Pieces 
installatie

Voicing Pieces wordt je eigen stem de protagonist. In de intimiteit van een geluidsdicht mini-theater word je zelf de toeschouwer van je eigen stem.

Vr. 13 & aa 14 april
Rabih Mrou
é (LB) - Sand in the Eyes
lecture performance - Belgische première 

In Sand in Eyes verkent de Libanese kunstenaar Rabih Mroué de beeldpolitiek achter de wervingsvideo’s van IS. Hij onderzoekt niet alleen wat de video’s onthullen over de aantrekkingskracht om jongeren te winnen voor islamistische propaganda – maar bevraagt ook de onderliggende strategieën in de manier waarop staat en samenleving met deze propaganda omgaan.

Vr. 20 & za. 21 april 
Ana Borralho & João Galante (PT) - Trigger of Happiness
performance

Via de dromen en verwachtingen van een 12-tal Brusselse jongeren, voor wie de toekomst een vaag iets is, herdenken Borralho & Galante onze huidige manier van samenleven in een snel veranderende wereld.

Do. 26, vr. 27 & za. 28 April
Jan Martens (BE) - Rule of Three
dans - in het kader van de Dag van de Dans op 28 april 

Een gedanste performance die het midden houdt tussen concert en vertelling. In Rule of Three voelt de vibe van een hardcore nachtclub aan als het verdwalen in een boek. 

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel