Qatar-kritische performance van voetbalmigrant Ahilan Ratnamohan tijdens voetbalfestivaldefootball

Ahilan Ratnamohan kwam ooit naar Europa om een carrière uit te bouwen als professioneel voetballer. Hij gooide het over een andere boeg en opereert nu vanuit Antwerpen als theatermaker.

Het WK in Rusland is nog niet begonnen, of Beursschouwburg blikt al vooruit naar het WK 2022 in Qatar. In 2022 zal Qatar één van de grootste spektakels ter wereld hosten: de FIFA World Cup. Het feit dat de organisatie van dit voetbalcircus in handen van Qatar ligt, maakt veel tongen los. Samen met de enorme stadions midden in zanderige locaties rijzen vele verhalen over massa-exploitatie van onderbetaalde arbeidskrachten, veelal met een migratie-achtergrond.

Performance-maker en voetballer Ahilan Ratnamohan reisde naar Qatar, Nepal en Sri Lanka, waar hij oog in oog kwam te staan met de realiteit die nodig is om deze WK-droom te bouwen. Door middel van interviews met de werknemers, kreeg hij een blik achter het beeld dat de Westerse media ons voorhoudt, hij keek recht in de levens van diegenen die het harde veldwerk verrichten. Hij ontdekte dat - net zoals het prachtige voetbalspel zelf - de waarheid ons vaak bedriegt.

Mercenary is een samenwerking tussen de Sri Lankaans-Australische kunstenaar Ahilan Ratnamohan en Mutamassik, een Egyptisch-Italiaans-Amerikaanse muzikant. Ratnamohan kwam ooit naar Europa om een carrière uit te bouwen als professioneel voetballer (maar die carrière raakte niet gelanceerd). Hij gooide het over een andere boeg en opereert nu vanuit Antwerpen als theatermaker en oprichter van het Star Boys Collective, een groep Nigeriaanse voetballers waarmee hij verschillende voorstellingen maakte die internationale tournees hadden. In Mercenary zie je Ratnamohans kenmerkende voetbal-danstaal, voor de gelegenheid aangevuld met Mutamassik’s punk jaw en pan-Afrikaanse electronica.

Belgische avant-première
MERCENARY door Ahilan Ratnamohan (AU/BE)
Vrijdag 29.06 20:30
Beursschouwburg - gouden zaal
GRATIS TOEGANG
Reservatie via info@beursschouwburg.be

Wereldpremière op 21 juni in Battersea Arts Centre (Londen) tijdens LIFT
Belgische première op 27 september in Kultuurfaktorij Monty

Deze performance maakt deel uit van voetbalfestivaldefootball. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal laat Beursschouwburg uiteenlopende voetbalgezichten zien. Meer over voetbalfestivaldefootball.

Contacteer ons
Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel