ONE ALARM MANY VOICES

ONE ALARM MANY VOICES

Wat na de Globe Aroma-inval?

Globe Aroma is een open kunstencentrum en werkplek in hartje Brussel waar iedereen welkom is – los van afkomst, persoonlijke situatie of statuut. Ook als nieuwkomer kun je er schilderen, muziek of theater maken, en in contact komen met lokale kunstenaars. Het is een plek waar artistieke beleving, creatieve expressie en inburgering hand in hand gaan. Een plek waar mensen met vallen en opstaan vertrouwen krijgen in hun nieuwe omgeving en in hun eigen talenten.

Op de avond van vrijdag 12/02 vielen twintig agenten van de federale politie binnen bij Globe Aroma en namen zeven nieuwkomer-kunstenaars mee. Twee van hen zitten nu in een gesloten centrum, vier anderen kregen het bevel het grondgebied te verlaten. De buitenproportionele actie kadert in het Kanaalplan van minister Jan Jambon, dat terreurdreiging en radicalisering wil counteren. Vergelijkbare scenario’s deden zich in 2017 al voor bij ettelijke tientallen sociale, socio-culturele, jeugd-, sport- en welzijnsorganisaties.

Hoe moet het nu verder? Op zaterdag 18/02 laten me massaal onze stem horen. 

Om 14:00 gaat de actie ONE ALARM MANY VOICES van start. Op de Akenkaai (naast het Kaaitheater) staat een open mic waar ieder die wil - anononiem of publiekelijk - gevoelens, gedachten en getuigenissen kan delen. In Kanal (de oude Citroëngarage en Brusselse cultuurplek voor de toekomst) staan zes discussietafels waaraan gedebatteerd zal worden over hoe om te gaan met gebeurtenissen zoals de inval bij Globe Aroma. Deelnemers gaan in kleine groepen de uitdagingen van het ‘Kanaalplan’ te lijf en praten naar rechten, oplossingen, 'safe havens', burgerlijke ongehoorzaamheid, verdraagzaamheid en mensenrechten.

#OneAlarmManyVoices

ONE ALARM MANY VOICES is een initiatief van Globe Aroma, met de steun van Beursschouwburg, Bozar, De Buren, Bronks, Decoratelier, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, KVS, La Bellone, RAB/BKO en RITCS.

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel