Olave Nduwanje Basabose modereert gesprekkenreeks over Afrikaanse identiteit en verzet

In het kader van het voorjaarsprogramma dat geweld in de ogen kijkt, nodigt Beursschouwburg Olave Nduwanje Basabose uit voor Conversations on Facing Violence. In het Beurscafé gaat zij drie weken na elkaar in gesprek met onderzoekers en grassroots organisatoren.

Op donderdag 2 maart gaat de reeks van start met een gesprek over het organiseren door geracialiseerde gemeenschappen. Een groot aantal mensen in België maakt deel uit van gemeenschappen die generaties lang het geweld van racialisering hebben ondergaan. Racialisering is een politiek proces waarbij aan een groep een raciale/etnische identiteit wordt toegekend om sociaal-politieke overheersing, economische uitbuiting, repressie door de politie en culturele marginalisering te institutionaliseren. Maar waar institutioneel geweld is, is er georganiseerd verzet. In dit eerste gesprek zal Olave de geschiedenis van georganiseerd verzet tegen racisme in België onderzoeken en verkennen. Met journalist Pat Patoma en gemeenschapsorganisator Ayoub Bouda proberen we beter te begrijpen hoe raciale gemeenschappen in het verleden (en vandaag) hebben samengewerkt aan hun collectieve sociaal-economische emancipatie en bevrijding. 

Op woensdag  8 maart, de Internationale Vrouwenrechtendag, zal het gaan over de strijd voor gender- en seksuele diversiteit in modern Afrika. De gastsprekers zijn Shakiro en Nick Arnaud Giriyuja. Shakiro is een bekende transvrouw, blogger, make-up artiest en LGBTQIA+ activiste in Afrika. Na bijna te zijn omgekomen door herhaaldelijk geweld in Kameroen, waar homoseksualiteit en transidentiteit strafbaar zijn, kreeg zij een humanitair visum van België. Ook Nick Arnaud Giriyuja is politiek vluchteling en queer activist met een focus op de opvang en het welzijn van LGBTQIA+ migranten in België.

Op donderdag 16 maart zal het gaan over de kolonialiteit van etniciteiten, stammen en clans. De sprekers daarvan worden binnenkort bekend gemaakt.

Conversations on Facing Violence gaat door in het Beurscafé, start telkens om 19 uur en is gratis.

Meer info op beursschouwburg.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Neem contact op met

Auguste Ortsstraat 20-28 1000 Brussel

+32 2 550 03 50

pers@beursschouwburg.be

www.beursschouwburg.be