If there weren’t any blacks you'd have to invent them

If there weren’t any blacks you'd have to invent them

De nieuwe voorstelling van Aurelie Di Marino

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

De jonge Brusselse theatermaakster Aurelie Di Marino* nodigt de acteurs Ahilan Ratnamohan, Benjamin Op de beeck, Nona Buhrs, Farbod Fathinejadfard en Kaat Arnaert uit op scène voor de bewerking van If there weren’t any blacks you should have to invent them, een filmscript van Johnny Speight, voor de gelijknamige TV-film uit 1968. 

De film speelt zich af op een kerkhof, bevolkt door een aantal herkende types. Het plot betreft een jonge man die door een blinde man wordt "beschuldigd" van zwart te zijn. Hierna volgt een uiteenzetting over ras en religie, huidskleur en geloof, dood en ziekte. Het script stelt een mogelijk universeel relevante vraag: is de behoefte aan segregatie inherent aan de mens?

De theaterbewerking van deze oudbollige film stelt vragen bij een belangrijke hedendaagse paradox: de bewuste medeplichtigheid aan sytematisch geweld in de samenleving - geweld dat vaak openlijk wordt genegeerd en verdrongen - creëert bij de leden van deze samenleving een sluimerend onbewust gevoel van schuld op het niveau van het individu. 

If there weren't any blacks you'd have to invent them speelt met de paradox van de erkenning van de erkenning van het onrecht dat gecreëerd wordt door de dominantie van de witte mannelijke machtsstructuren en het feit dat individuen diezelfde machtsstructuren vaak gebruiken om hun eigen positie te consolideren. Iedereen trekt een kostuum aan en speelt een rol, maar onder al die kostuums blijkt toch een menselijk hart te zitten. 

Zaterdag 10 maart, 20:00 - première 
Zondag 11 maart, 17:00

Beursschouwburg on location @ Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis - klik hier voor een routebeschrijving - koop tickets 

* Aurelie Di Marino studeerde in 2009 af aan de KULeuven als literatuurwetenschapper en in 2013 aan de theaterregieafdeling van Ritcs School of Arts. Ze werkte in het verleden reeds samen met o.a. De Warme Winkel, Milo Rau, Manu Riche, ... Van 2014 tot op heden werkt Aurelie met K.A.K. (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) aan artistieke bezettingen van leegstand en publieke of semi-publieke ruimtes.

In haar 'State of the Youth' op het Theaterfestival in 2016 hield ze een pleidooi voor uitdagende samenwerkingen, mythes onttrekken aan het dagelijks leven en hun verhouding t.o.v. het verleden, de traditie, de geschiedenis inzichtelijk te maken; het populaire karakter van de “levende kunsten”…

Buiten het maken van en/of spelen in creaties, werkte Aurelie als gastdocent op Ritcs School of Arts, begeleidde ze 80 leerlingen uit het OKAn-onderwijs voor het ‘Roots-project’ (2017, Antigone) en coacht ze de Brusselse jongeren van Transfo Collect, waarbinnen diverse subculturen elkaar ontmoeten in het theater. 

Van: Aurelie Di Marino | Met: Benjamin Op de Beeck, Nona Buhrs, Ahilan Ratnamohan, Farbod Fathinejadfard & Kaat Arnaert | Scenografie: in samenwerking met Decoratelier Jozef Wouters & Tim Vanhentenryk | Licht: Delphine Dupont | Geluid: Gregor Van Mulders 

Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek | Coproductie: Beursschouwburg, C-Mine & d e t h e a t e r m a k e r  | Met financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap & VGC

Contacteer ons
Yasmina Boudia Press & PR, Beursschouwburg
Yasmina Boudia Press & PR, Beursschouwburg
Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel