Hobo zet opnieuw dagcentrum op in lege Beursschouwburg

Hobo zet opnieuw dagcentrum op in lege Beursschouwburg

Net zoals tijdens de eerste lockdown opende Hobo in samenwerking met Beursschouwburg, Cultureghem en Globe Aroma een dagcentrum voor dak- en thuisloze personen in de lege Beursschouwburg. Die extra locatie is broodnodig, want hun lokalen in de Kogelstraat zijn veruit te klein om de verschillende soorten vragen te dekken.

In Beursschouwburg kunnen sinds begin november mensen van maandag tot vrijdag opnieuw terecht voor een warm drankje, hun telefoon op te laden of de toiletten te gebruiken. Er is ook laagdrempelige administratieve en sociale hulpverlening en tewerkstellingsbegeleiding aanwezig. Daarnaast zijn de rustruimte en een digitale ruimte met toegang tot computers en internet essentiële diensten van de hub. 

“De digitale kloof is een accuut probleem”, zegt Daan Vinck, coördinator bij Hobo. “Omwille van corona is er een versnelde digitalisering. We krijgen veel mensen over de vloer die een afspraak willen maken bij hun gemeente, maar die dat niet kunnen doen omdat die afspraak enkel via het internet gemaakt kan worden. Ook bij medische diensten, banken en andere sociale diensten komt dit geregeld voor. Het is zeer belangrijk dat we ook buiten sanitaire crisissen gewaar blijven van het feit dat heel wat mensen niet kunnen volgen met de snelle digitale opmars. Het kan niet de bedoeling zijn dat een perfect competente, maar digifobe of digi-analfabetische persoon een sociaal werker nodig heeft om zijn of haar rechten te laten gelden.”

Tal van Brusselse organisaties zetten tijdens deze periode in op eerstelijnshulp voor de meest kwetsbaren zoals in Beursschouwburg gebeurt nu. Pigment in Kaaitheater, Zigzag Kitchen, Daryacu, VSP, Samen voor Morgen, Toestand, Warm Bed,... Allen kampen zij met heel wat problemen bij het opvolgen van de corona-maatregelen. Naast de momenteel leegstaande infrastructuur hebben grotere instellingen zoals Beursschouwburg de middelen én de plicht om cross-sectoraal te werk gaan en iets voor de mensen in onze stad te betekenen.

Beursschouwburg vindt het belangrijk haar rol in de publieke ruimte en maatschappelijke functie op te nemen. Directeur Melat Gebeyaw Nigussie: “De coronacrisis zet de extreme maatschappelijke ongelijkheid onder een vergrootglas. Het maakt pijnlijk en onweerlegbaar duidelijk hoeveel mensen in een mensonwaardige situatie leven. We zijn blij dat we het gebouw ter beschikking kunnen stellen aan zij die het nu het hardste nodig hebben. Maar hiermee bestrijden we enkel de symptomen. Willen we niet als maatschappij naar echte oplossingen zoeken?”

Contacteer ons
Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel