Growfunding viert 5de verjaardag in Beursschouwburg met reflectie, debat en feest.

Growfunding viert 5de verjaardag in Beursschouwburg met reflectie, debat en feest.

Bxl Bazaar op vrijdag 19 & zaterdag 20 januari

Woensdag 10 januari 2018 — Growfunding? Vijf jaar geleden (2012) ging een onderzoeksgroep van de opleiding Sociaal Werk bij Odisee (voormalige HUBrussel) aan de slag met de vraag: “Hoe kan crowdfunding ingezet worden om het sociale, culturele en economische potentieel van de stad te benutten?” Gesteund door vijf Brusselse partners (Beursschouwburg, Cultuurnet, 
Globe Aroma, Met-X en SoCrowd), door het Nederlandse crowdfundingplatform Voordekunst.nl en met financiële steun van toenmalig Vlaams Minister voor Brussel, lanceerde de groep dertien kleinschalige projecten. Op die drie maanden tijd ondersteunden 1440 growfunders de projecten voor een totaalbedrag van 66.600 euro. Acht van de dertien projecten werden gerealiseerd.

Vandaag is Growfunding uitgegroeid tot een goed draaiend platform. Je kent er misschien wel enkele van de gerealiseerde projecten: Brass'art, Bar Eliza, Cinemaximiliaan, Kookmet of Belgomart. 

Het doel: Brussel met z’n allen van onder uit opbouwen. Dit raakt meteen ook de kern van Growfunding aan: naast een alternatieve financiering, focust het platform op haar sociale en politieke potentieel. Zo vloeien geld en middelen naar projecten met een positieve impact op de samenleving, helpt Growfunding om een netwerk uit te bouwen en zijn de funders d.m.v. ‘rewards’ betrokken direct bij het project.

Naar aanleiding van die 5de verjaardag organiseert Growfunding, op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari de tweedaagse Bxl Bazaar in Beursschouwburg, met presentaties, debat en feest:  

  • Op vrijdag 19 januari vindt de internationale conferentie 'The Civic Crowdfunding City' plaats. Zes crowdfunding-platformen van over de hele wereld met een focus op stedelijke ontwikkeling komen samen om kennis uit te wisselen en kritisch naar eigen werking te kijken. Alle gesprekstafels, lezingen en debatten vind je hier.
  • Zaterdag 20 januari kan je dan weer iets interactiever in aanraking komen met civic crowdfunding. Dan tonen lopende projecten namelijk wat ze in hun marge hebben, terwijl gerealiseerde projecten bewijzen dat growfunding tot duurzame werkingen kan leiden. Op het programma staat zowel muziek en theater als 'Fund Your City', een beurs met allerlei andere alternatieve financieringsmodellen of de Empty Shop, waarin je oude kledij kan doneren. Het volledige programma vind je hier.

Growfunding is: 

  • Frederik Lamote, algemeen directeur
  • Hanne Lahousse, data-analyste en projectcoach 
  • Laura Van Binsbergen, projectcoach & jeugdtrajecten 
  • Karen De Cooman, projectbeheer Brussel
  • Matthias De Schoenmacker, web developer  

 

Conference - the civic crowdfunding city