Grands travaux, een film van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

Grands travaux, een film van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

Première 24 mei 2016, Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg

Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes studeerden in 2010 af aan de School of Arts - KASK in Gent en trokken de aandacht met hun eerste films, waaronder hun afstudeerproject "Because We Are Visual" (2010) en de documentaire Rain (2012), in opdracht van het dansgezelschap Rosas. Ze zijn ook medeoprichters van Zéro de conduite, een productie- en distributieplatform, en Sabzian, een website over cinema en beeldcultuur. Hun nieuwe film "Grands travaux" speelt zich af in het Instituut Anneessens-Funck, een Nederlandstalige beroepsschool in het centrum van Brussel waar jongeren – soms overhaast – een beroep aanleren. "Grands travaux" documenteert en ensceneert datgene wat hun leven vormgeeft: de praktijkoefeningen en lessen op school, voetbal, hun liefdesperikelen en de zoektocht naar een woning en werk. Door het alledaagse leven binnen de schoolmuren weer te geven, wil "Grands travaux" ook een beeld van het hedendaagse Brussel schetsen, met haar jongeren als vertrekpunt.

Still © Olivia Rochette - Gerard-Jan Claes

Speelreeks tijdens Kunstenfestivaldesarts, Brussel (locatie: Beursschouwburg)

24/05 – 20:30 première 
25/05 – 17:00
26/05 – 21:00
27/05 – 19:00
28/05 – 21:00 

NL / FR
100’ 
tickets (opgelet, verschillende data zijn al uitverkocht)

Ontmoet de kunstenaars na de film op 25/05

Inleiding

Documentairemakers Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette leven en werken in Brussel. Zelden was een zin van dertien in een dozijn, zoals die veel voorkomen in artiestenbiografieën, zo treffend. Hun nieuwe documentaire Grands travaux is namelijk precies dat: leven en werken in Brussel. Zowel voor beide filmmakers als voor de leerlingen van de beroepsschool Anneessens-Funck met wie ze samenwerkten.

Eerder besteedden Claes en Rochette al aandacht aan de leefwereld van jongeren en de manier waarop die wordt verbeeld. In 2010 studeerden ze af aan KASK – School of Arts in Gent met Because We Are Visual, een audiovisueel essay dat de uiteenlopende, exuberante gemoedsstemmingen van jonge YouTube’ers samenbalt. Uit de meanderende montage van online videodagboeken spreekt zowel de onbekommerde vrijheid als de benauwde beklemming van jongeren die openhartig en ongedwongen uiting geven aan hun verdriet, dromen, baldadigheid en vreugde. De personages van Because We Are Visual beseffen wel degelijk dat ze flirten met de grenzen tussen privé en openbaar, maar verwelkomen net de anonieme publieke ruimte van het internet. Ze bestaan immers in beelden.

Hun afstudeerfilm leverde Claes en Rochette een Wildcard op van het Vlaams Audiovisueel Fonds, wat hen de mogelijkheid bood Grands travaux aan te vatten. Eerst maakten ze nog hun debuutfilm Rain (2012) in opdracht van Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker waarvoor ze sinds hun studies audiovisueel werk verzorgen. De documentaire Rain richt de blik op de heropvoering van De Keersmaekers gelijknamige choreografie in het Ballet de l’Opéra national de Paris. Vanuit het voorbereidende werk van de dansers kijkt de film naar de wrijving tussen klassiek ballet en hedendaagse dans achter de coulissen van de Opéra. De persoonlijke betrokkenheid van Anne Teresa De Keersmaeker, die het repetitieproces vaak van op een afstand volgt, breekt door via registraties van telefoongesprekken met haar naaste medewerkers. Opnieuw is het de filmische ruimte die een ontmoeting gestalte geeft.

In 2013 richtten Rochette en Claes samen met docent en documentairemaker Elias Grootaers het productie- en distributieplatform Zéro de conduite op. Daarmee organiseren ze filmprogramma’s in de Beursschouwburg, waar Rochette en Claes van 2013 tot 2016 geassocieerde artiesten zijn. In 2013 waren ze ook medeoprichters van Sabzian, een online platform dat met haar agenda en beschouwingen rond cinema een levendige cinefiele cultuur wil bevorderen. Deze initiatieven dragen bij tot een discursieve ruimte waarin films en reflecties over films elkaar aansporen om de verhouding van cinema tot het leven voortdurend te her-denken. 

Vanuit het spel van lezen en schrijven, tonen en kijken, filmen en gefilmd worden kwam ook hun nieuwste film Grands travaux tot stand. Op hun eigen zoektocht naar vormen vinden de filmmakers de zoektocht van de jongens op Anneessens-Funck naar een woning, werk, een toekomst... Claes en Rochette maakten een film met medewerking van de leerlingen Ahmadou Barry, Mamadou Diallo, Achmed Xussein en Mohamed Abdi. Ze ontmoetten elkaar in een spel met vormen, in een film.

Informatie

Een film van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes I Met Mohamud Mohamed Abdi, Ahmadou Oury Barry, Mamadou Diallo, Achmed Xussein I Beeld Olivia Rochette I Klank Gerard-Jan Claes I Montage Dieter Diependaele I Klankmontage Ingrid Simon, Sabrina Calmels I Mixage Thomas Gauder I Kleurcorrectie Raphaëlle Dufosset I Tweede camera Ruben Desiere I Bijkomende klankopnames Lennert De Taeye, Nina de Vroome I Mentor Elias Grootaers 

Productie Savage Film, Bart Van Langendonck I Coproductie Beursschouwburg, Zéro de conduite I Met de steun van Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Belgian Tax Shelter, Le Centre du Cinéma de la Fédération Wallonie Bruxelles, Creative Europe Programme – MEDIA European Commission, Vlaamse Gemeenschaps- commissie I In associatie met Eyeworks, Scio Productions, VRT / Canvas

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel