Expo: Hans Demeulenaere & Emi Kodama - You make a better door than you do a window

Expo: Hans Demeulenaere & Emi Kodama - You make a better door than you do a window

Tentoonstelling + performances I 6.02 t/m 30.04 I vernissage vrijdag 5.02, 19u

In het kader van het nieuwe focusprogramma van Beursschouwburg "You Ain't Seen Nothing Yet" presenteren Emi Kodama en Hans Demeulenaere de tentoonstelling "You make a better door than you do a window". 

Hans Demeulenaere en Emi Kodama heten je welkom in hún interpretatie van ‘een thuis’, een plaats waar geheugen en verbeelding uitgebreid tijd en ruimte krijgen.

Hans Demeulenaere en Emi Kodama maken voor deze tentoonstelling een aantal installaties en sculpturen die verwijzen naar het huiselijke. Hans baseert zich meestal op bestaande situaties en objecten en creëert op die manier een wisselwerking tussen architectuur, design en beeldende kunst. Emi maakt ondermeer een performance waarin ze herinneringen aan het huis uit haar kinderjaren linkt met de geschiedenis en de ruimtes van Beursschouwburg én met het werk van Hans. Haar filmisch verhaal neemt je mee op een trip langs aangename maar eveneens bevreemdende situaties.  Voor You make a better door than you do a window schuift het werk van beide kunstenaars - complementair - in elkaar, het ondersteunt en versterkt elkaar maar bestaat ook als onafhankelijk werk. Vb. Emi Kodama schreef een tekst die de bezoeker door de tentoonstelling kan gidsen, maar die ook als zelfstandige publicatie bestaat. 

De bezoeker ondergaat de tentoonstelling  als een ervaring waarbij je associatief herinneringen aan andere huizen en tijden met elkaar verbindt. Kodama en Demeulenaere wakkeren je verbeelding aan zodat je zelf de blinde vlekken in je geheugen kan opvullen.

Op zaterdagnamiddag (15u-19u) wordt de tentoonstelling geactiveerd door verschillende performers. Daarnaast is er op verschillende momenten een performance van Emi Kodama gepland, met als vertrekpunt de tekst van de publicatie. 

PRAKTISCH

You make a better door than you do a window. Een tentoonstelling door Emi Kodama & Hans Demeulenaere.  
Vernissage op vrijdag 5 februari, vanaf 19u, als onderdeel van het openingsweekend van You Ain't Seen Nothin' Yet.  
Open: van 6 februari t/m 30 april in Beursschouwburg. Woensdag tot vrijdag, 12:00 - 18:00. Zaterdag 12:00-19:00. Gratis toegang. Meer info: website Beursschouwburg

Elke zaterdag tussen 15:00 en 19:00 wordt de expo geactiveerd door verschillende performers.

De performances door Emi Kodama vinden plaats op volgende dagen: Do 25.02.2016, vr 11.03.2016, vr 1.04.2016, vr 29.04.2016 - telkens om 19u30, voorafgaand aan de podiumvoorstellingen . Check hier het programma.

BIO'S

De Belgische kunstenaar Hans Demeulenaere (°1974) woont en werkt in Brugge. Hij behaalde een Master in de Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Gent. Centraal in het onderzoek van Hans Demeulenaere staat de manier waarop we architecturale objecten en meubels binnen een sculpturale realiteit kunnen beleven. Hans Demeulenaere gaat in zijn werk op zoek naar een interactie met andere kunstenaars en/of de ruimte waar hij werkt of tentoonstelt. Architectuur en tentoonstellingsstructuren vormen hiertoe het belangrijkste uitgangspunt. Steeds is er een verwijzing aanwezig die de beleving en perceptie ervan in vraag stelt. De voorbije jaren stelde hij tentoon in o.a. Be-Part (Waregem), STUK/Playground (Leuven), Coup De Ville/W.A.R.P. (Sint-Niklaas), Millington I Marriott (Londen, UK), P/////AKT (Amsterdam, NL).

De Canadese kunstenares Emi Kodama (°1980) woont en werkt in Gent. Ze is laureate aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten - HISK in Gent (BE) , en behaalde een Master in de Beeldende Kunsten aan het Frank Mohr Institute in Groningen (NL), en een Bachelor in de Beeldende Kunsten aan et ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Enschede (NL). Emi Kodama’s werkt vertrekt vanuit de verschillende vormen die verhalen kunnen aannemen. Ze exploreert hun pluriforme natuur aan de hand van een multidisciplinaire praktijk: video, fotografie, tekeningen, teksten en performances. Ze is geïnteresseerd in de zichtbare, verborgen en onzichtbare aspecten van het dagelijkse leven, door het in kaart brengen van de relatie tussen deze drie aspecten. ).

Begin februari tonen Demeulenaere en Emi Kodama werk tijdens The Image Generator II in Extra-City Antwerpen.

Assistentie: Samyra Moumouh, Guido Robin I Stagiaire: Lore Tyrions, Chayenne Note I Vormgeving publicatie: Joris & Terry Kritis I Proeflezing: Rowena Koh I Met dank aan: Workspacebrussels

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel