Expo Ève Chabanon opent vrijdag in Beursschouwburg

Expo Ève Chabanon opent vrijdag in Beursschouwburg

In Chabanons eerste tentoonstelling in België, weven keramische sculpturen, textiel, films en geluiden een fabel over waarde, winst en complementariteit.

Are We There Yet? In het kader van Beursschouwburgs focusprogramma dit jaar, over uithoudingsvermogen, tijd en beweging, presenteert de Brusselse kunstenares Ève Chabanon een nieuw hoofdstuk van een collectief project, waarin de ritmes en vormen van culturele productie worden onderzocht en omgeleid. In Chapter 4: Sold, haar eerste tentoonstelling in België, weven keramische sculpturen, textiel, films en geluiden een fabel over waarde, winst en complementariteit. De tentoonstelling, samengesteld door Sofia Dati, de nieuwe programmator visuele en audiovisuele kunsten, opent vrijdag 23 april om 14u00.

Economie van de marges

Door verschillende verhalen, trajecten en praktijken met elkaar te verweven, verdiept Ève Chabanon zich in kwesties van arbeid, collectiviteit en sociale participatie. Hoe krijgen vakmensen in ballingschap toegang tot de middelen, ruimtes en netwerken die nodig zijn om hun beroep uit te oefenen? Met deze vraag begon zij een initiatief als vrijwilligster in de talenschool Thot, terwijl zij een netwerk opbouwde van organisaties die met mensen in ballingschap werken in Frankrijk. Van de ene ontmoeting naar de andere begonnen de 'niet-producenten' zich in 2016 collectief te organiseren, en hun eigen manieren van samenwerking en uitwisseling te testen.

Yara Al Najem, Abou Dubaev, Abdulmajeed Haydar, Olivier Iturere, Nassima Shavaeva en Aram Ikram Tastekin spelen elk hun rol in het vormgeven van een gemeenschappelijke basis, namelijk The Surplus of the Non-Producer. Workshops, tentoonstellingen en gesprekken bieden hen de mogelijkheid in en uit de markt te manoeuvreren en een vorm van meerwaarde te creëren die zich nestelt in kieren en marges – waar de normen verslappen en schulden zich opstapelen. Sinds het eerste hoofdstuk van het project in Lafayette Anticipations, Parijs (2018), vervolgens in Bétonsalon - Centre d'art et de recherche, Parijs (2020) en in het Westfälischer Kunstverein, Münster (2020), hebben de niet-producenten verschillende wegen gevonden om de mechanismen te infiltreren die de productie, circulatie en promotie van culturele goederen reguleren. Naast uitbuitingsnormen en exponentiële kapitalisatie beroert het surplus van de niet-producenten het oppervlak van een steeds veeleisender productiesysteem.

Is Chapter 4: Sold de restanten van een verdwenen proces aan het veilen? Moet verkoop een abdicatie zijn? Ligt het niet eerder tussen de gerechtvaardigde hoop op een inkomen en een vorm van bedrog? Het maken van de niet-producenten nodigt ons uit deze economie van de marges te onderzoeken.

Tijdens de duur van de tentoonstelling zijn er 100 keramische mokken te koop. De handgemaakte mokken zijn een manier om het overschotparadigma, dat de basis vormt van dit project, in de praktijk te brengen: als de eerste verkocht wordt voor het equivalent van de productiekost, stijgt de curve geleidelijk tot de mokken collectioneursprijzen bereiken. Met elke verkoop neemt de zeldzaamheid toe, de waarde stijgt en het overschot bestendigt zijn exponentiële groei. De prijzen gaan van 20 tot 819 euro. Er kan betaald worden met bankcontact, Visa, en Mastercard.

Ève Chabanon (geboren in 1989, Poissy, Frankrijk) woont en werkt in Brussel. Zij studeerde in 2013 af aan de Haute École des Arts du Rhin (HEAR) in Straatsburg, waarna zij in 2014 een master in curating volgde aan de Sorbonne in Parijs. Daarna neemt ze deel aan de Open School East in Londen en Margate in 2016. Ze heeft verschillende residenties voltooid, waaronder in het Witte Huis in Dagenham in 2017, in het FRAC Grand Large in Duinkerken in 2018 en in Te Whare Hera in Wellington, Nieuw-Zeeland, waar ze in 2019 haar eerste solotentoonstelling Eating Each Other presenteerde. Ze ontving de Sciences Po Prijs voor Hedendaagse Kunst in 2018 voor haar project The Anti-Social Social Club: Episode One, The Chamber of the Dispossessed. Chabanon’s werk is in Frankrijk tentoongesteld als onderdeel van La Manutention, een performance programma in het Palais de Tokyo (2018), Parc Saint Léger (2016), en CAC Chanot, Clamart (2019).

Sofia Dati nieuwe programmator (audio)visuele kunsten

Chapter 4: Sold van Ève Chabanon is de eerste tentoonstelling die Sofia Dati in de Beursschouwburg programmeert. Zij zal het curatorschap van Beursschouwburg's visueel en audiovisueel kunstenprogramma verzorgen. De voorbije twee jaar werkte Sofia in het WIELS als assistent curator, met name voor de tentoonstelling Risquons-Tout. Sofia studeerde literatuur aan de Sorbonne Nouvelle Paris 3, Culturele Studies aan de KU Leuven en Curatorial Studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Rome. Zij schreef onder meer voor de tijdschriften Po&Sie, Arshake en Conceptual Fine Arts.

"Dialogen cultiveren, ideeën uitdagen, tussen verschillende artistieke scènes navigeren... Dit is het soort programma dat ik samen met de kunstenaars en het publiek van Beursschouwburg wil ontwikkelen."

Sofia Dati, programmator (audio)visuele kunsten

 

OPENING EXPO ÈVE CHABANON
vrijdag 23 april 14:00 - 21:30
reservatie ter plaatse

OPENINGSUREN
Van 24 april tot 17 juli: woensdag - zaterdag van 12:00 - 18:00
Van 23 juli tot 21 augustus: woensdag - zaterdag van 15:00 - 20:00
25 augustus tot 4 september: woensdag - zaterdag van 12:00 - 18:00

GRATIS TOEGANG

 

Contacteer ons
Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel