Een terugblik op 5 maanden Beurssc50uwburg

Een terugblik op 5 maanden Beurssc50uwburg

Vorige zondag, 28 juni, sloot Beursschouwburg 5 maanden feestelijkheden in het kader van de 50ste verjaardag af met een straatfeest in de Auguste Ortsstraat met o.a. concert van Zap Mama. 

De voorbije maanden kon Beursschouwburg ongeveer 40000 bezoekers ontvangen voor voorstellingen, concerten, film, lezingen en debatten, feesten, ontmoetingen en een tentoonstelling. 

Het feestprogramma was geen ‘trip down memory lane’, maar een greep van wat Beursschouwburg 50 jaar lang was: experiment, feest, een groot engagement voor Brussel, héél veel artiesten en een flinke portie zottigheid. Vijf maanden lang kwamen 40000 bezoekers met ons meevieren: jonge bezoekers die de Beursschouwburg voor het eerst ontdekten, oude getrouwen en jarenlange en herwonnen fans, Brusselaars, mensen uit heel België én ver daarbuiten hebben bijgedragen aan een intense feestperiode.

Daarnaast zetten Beursschouwburg en uitgeverij Lannoo samen hun schouders onder het Beursschouwboek 1965 - 2015. Over een cultuurrebel in Brussel50 jaar geschiedenis aan de hand van getuigenissen, herinneringen en foto's. 

Beursschouwburg verjaarde niet alleen: Kunstenfestivaldesarts én The Pride vierden dit voorjaar allebei hun 20ste editie en vierden dat samen met ons. Ancienne Belgique mocht het voorbije seizoen 35 kaarsjes uitblazen, en zette eind november 2014 mee zijn schouders onder een academische zitting rond de vraag "Hoe relevant is de Vlaamse culturele aanwezigheid in Brussel vandaag?".

Hoogtepunten van de voorbije maanden waren onder andere het 50 uur durend openingsfeest, de hernemingen van de voorstellingen Fase van Anne Teresa De Keersmaeker en Het is theater zoals het te verwachten en te voorzien was van Jan Fabre, maar ook de 'Golden Edition' van de Rollermadness (een discofeest op rolschaatsen) in de oude GB aan parking 58,.... Kunstenaars als Anne-Mie Van Kerckoven, Floris Vanhoof, Wim Wauman creëerden voor de tentoonstelling "The Future = Beurssc50uwburg" nieuw werk, terwijl we ook de geledenheid aangrepen om ook de kunstenwerking 'in situ' nog eens extra onder de aandacht te brengen. We verwelkomden Chris Dercon (directeur Tate Modern), theatermaker Jan Decorte, ... Maar op het programma stonden in de eerste plaats veel minder bekende artiesten waar we een zeer ruim publiek voor konden aantrekken: choreografe Bara Sigfursdottir, theatermaakster Sanja Mitrovic, kunstenaar David Helbich, muzikanten Ariel Pink, Sleaford Mods,... en heel veel andere namen. 

Na een maand Out Loud! (films en concerten op het dakterras) sloot Beursschouwburg voorbije zondag in stijl af met "Over & Out" een straatfeest, concerten en Beursschouwburg gezelligheid, helemaal in de geest van de stadsfestivals Mallemunt en Klinkende Munt. 

De 50ste verjaardag was ook een gelegenheid voor Beursschouwburg om de vleugels uit te slaan: het Duitse kunstencentrum Pact Zollverein (Essen, Nordrhein-Westphalen) nodigde ons uit om twee dagen lang het beste van onszelf te geven voor hun publiek, met performances, een tentoonstelling en concerten. Dichter bij huis zorgden we vb. voor het muzikale luik van de internationale kunstbeurs Art Brussels

Maar: 'It takes two to tango', geen feestprogramma zonder een groot publiek. Beursschouwburg is tevreden met de grote opkomst en verwelkomt het publiek in september terug voor de activiteiten in het kader van Autoloze Zondag (20 september) en de officiële opening van het nieuwe en rijkevuld focusprogramma: "The Kids Are All Right" (vrijdag en zaterdag 2 en 3 oktober), een programma over generaties heen met films, een tentoonstelling, dans, theater, performance, videokunst, muziek, debat, ontmoetingen en feest. 

Beurssc50uwburg kwam tot stand dank zij volgende subsidiënten en sponsors: Vlaamse Gemeenschap, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Stad Brussel, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Nationale Loterij, Maes, Marriott, TV Brussel, FM Brussel, BDW / Agenda, Klara, Cobra, Sabam for Culture, MO* en Humo. 

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel