Beursschouwburg maakt geassocieerde artiesten bekend
Farida Amadou, Loucka Fiagan, Rand Abou-Fakher, en het duo nadjim bigou-fathi & soto labor zijn de nieuwe geassocieerde artiesten van Beursschouwburg. De komende twee en een half jaar smijten ze zich volop op nieuwe projecten – en ze doen dit niet alleen.
Om artiesten dat extra duwtje in de rug te geven, injecteert Beursschouwburg een vernieuwende aanpak in haar residentiewerking. De artiesten werden via een oproep geselecteerd door het artistieke team van Beursschouwburg samen met een externe jury gevormd door Joachim Ben Yakoub, Moya Michael en Arne Huysmans. Twee en een half jaar lang krijgen de residenten ondersteuning van een speciaal hiervoor opgezet netwerk dat zich de "Constellatie" noemt. De teams van Beursschouwburg, Zinnema (open ruimte dat talent in Brussel ondersteunt), Hiros (organisatie die de ontwikkeling van artistieke trajecten ondersteunt), Bâtard (performance festival), Argos (centrum voor audiovisuele kunsten ), Volta (werkruimte en podium voor muziek) en Level Five (coöperatieve studio voor en door kunstenaars) staan hen bij met infrastructurele, zakelijke en inhoudelijke steun.
"Met de Constellatie willen we begeleiding op maat centraal creëren voor onze geassocieerde artiesten in een solidair, systeem waar de betrokken organisaties ook baat bij hebben. Het residentieprogramma geeft niet enkel tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars maar ondersteunt hen ook in de vertaalslag naar een professionele en duurzame praktijk. Artiesten zijn niet enkel bezig met hun huidige project, ze hebben ook vragen over hoe ze een zakelijke structuur opzetten en hun carrière uitbouwen, ze denken na over promotie en spreiding, ze willen meer weten over alternatieve subsidiestromen en ondernemingskansen… Met dit residentieprogramma proberen we hierin tegemoet te komen."
Melat Gebeyaw Nigussie, algemeen en artistiek directeur van Beursschouwburg
Experiment, gemeenschapsvorming en interdisciplinariteit
De praktijken van de vijf geselecteerde kunstenaars draaien rond gemeenschapsvorming, experiment of interdisciplinariteit. Van spraak tot zang, van tekst tot partituur, van onderzoek tot performance: het kritisch-poëtische duo nadjim bigou-fathi & soto labor nodigt het publiek uit om mee na te denken over machtsverhoudingen. Met haar basgitaar als trouwe sidekick werkt Farida Amadou aan iets nieuws, maar wat dat juist is, weet niemand. Filmregisseur Rand Abou-Fakher ontwikkelt haar eerste fictie langspeelfilm over de oorlogs- en familietrauma’s van een queer vrouw. Multidisciplinaire poëet Loucka Fiagan gaat in de schaduw van ons (onder)bewustzijn op zoek naar gecensureerde poses, performances, vormen, verhalen, lawaai en andere prachtige gruwel.
---
nadjim bigou-fathi (1990, FR, hij/hem) is ontwerper, beeldend kunstenaar en performer. Hij houdt zich bezig met het ontstaan van grenzen – van muren tot woorden – en de normatieve, territoriale of autoritaire dynamieken die erachter schuilgaan. Via curatoriële, sculpturale of performatieve projecten onderzoekt hij wachtende en verwachtende situaties, waarbij hij de machtsverhoudingen tussen de deelnemers in vraag stelt.
soto labor (1993, FR, die/hen) is dichter, beeldend kunstenaar en performer. Sterk beïnvloed door hiphop als middel tot empowerment, onderzoekt hen verschillende vormen van vertellen en performen, en onder welke voorwaarden dit voor sommigen (on)mogelijk is. Hun kortverhalen, fabels, gedichten en rapteksten worden zo instrumenten voor politieke kritiek.
Farida Amadou (1989, BE, zij/haar) zoekt al jaren de grenzen op van wat er allemaal uit haar elektronische bass kan komen. In 2021 voegde ze daar voor het eerst video aan toe, in een vibrerende performance waarin beeld en geluid versmolten. Nu is Farida van plan om dit nog verder te openen door workshops te organiseren waarrond een community kan ontstaan. Hoe dat juist zal klinken, weet op dit moment niemand. Maar dat het iets nieuw en ongehoord is, daar mag je bij Farida wel op rekenen.
Rand Abou-Fakher (1995, SYR, zij/haar) behaalde een diploma als fluitist aan het Syrisch Conservatorium. In Brussel verlegde ze haar kunstpraktijk van muziek naar audiovisuele kunsten. Vandaag werkt ze als regisseur, theateracteur, producer, (kunst)projectmanager en programmator. Haar kortfilms Braided Love (2018) en So We Live (2020) waren te zien op festivals en in musea wereldwijd. So We Live won meermaals een Oscar Qualifying Award.
Loucka Fiagan (1994, BE, hij/hem) is een multidisciplinaire poëet die wel in België woont maar even vaak in een schaduwrijk (collectief) onderbewustzijn of (misschien) fictionele universums vertoeft. Daar vindt en creëert hij tekst, muziek, dans in alle mogelijke mengvormen om conventionele kunstvormen vakkundig te doorbreken, zoals de surrealistische of underground beat bop kunstenaars die hem inspireren. Zo maakt hij samen met Oscar Cassamajor en Castélie Yalombo multimediale performances onder de naam WDKY, of samen met Vinco Zine experimentele hiphop onder de naam The Eskaton 115. Hij maakt ook deel uit van de stichting Home JAN voor kunst, permacultuur en zorg.
---
Op 17 februari om 21:00 kan je gratis een work-in-progress van nadjim bigou-fathi en soto labor bijwonen. meer info
Op 24 februari lichten Melat Gebeyaw Nigussie en Ellen De Bin het residentieprogramma van Beursschouwburg toe tijdens Learning from Lumbung. Public Forum on Documenta Fifteen. meer info