Beursschouwburg en Les Brigittines houden een huisruil en nodigen hun publiek uit hetzelfde te doen.

Beursschouwburg en Les Brigittines houden een huisruil en nodigen hun publiek uit hetzelfde te doen.

Tijdens B-Swap zal Beursschouwburg twee dagen bij Les Brigittines te vinden zijn.

Van 19 tot 22 april organiseren de Brusselse cultuurhuizen Beursschouwburg en Les Brigittines een huizenruil en nodigen onze publieken uit om hetzelfde te doen. In de aanloop naar het 4-daagse festival - onder de noemer BXLSWAP The Game - sporen beide huizen ook de Brusselaars aan om één maand lang mee te 'swappen' en voor korte of langere tijd van vb. job, kleren, lief of kamerplant te ruilen.

Beursschouwburg en Les Brigittines liggen op een dikke kilometer van elkaar en vertegenwoordigen (theoretisch) elk een ander circuit: het Nederlandstalige en het Franstalige. Kunnen we spreken van een artistieke taalgrens? Ziet kunst er aan de andere kant van de grens hetzelfde uit?

Tijdens "B-Swap. An Artistic Identity Swap between Beursschouwburg & Les Brigittines" zal Beursschouwburg, en de programmatie, twee dagen (op 19 en 21 april) bij Les Brigittines te vinden zal zijn. Omgekeerd (20 en 22 april) kan het publiek Les Brigittines en hun programmatie in Beursschouwburg ontdekken. 

Centraal binnen B-Swap staat de voorstelling The Common People van de Belgische choreograaf Jan Martens - op woensdag 19 april in Brigittines en op 21 april in Beursschouwburg). Martens en filmregisseur Lukas Dhont maken een reeks duetten en een installatie met 48 'gewone' Brusselaars (lees: geen professionele dansers).

Verder presenteren beide huizen een staalkaart van hun werking met onder andere Louis Vanhaverbeke, Edurne Rubio (performance), Miaux (muziek), Sirah Foigel Brutman & Eitan Eifrat (film) in het programma van Beursschouwburg. Les Brigittines stellen een programma samen met onder andere Leslie MannèsMeytal Blanaru (dans), Frédérique Chauveaux (installatie) en een lezing van Paul Blondeel.

Maar B-Swap gaat verder als Beursschouwburg en Les Brigittines alleen: We maken van swappen een spel en nodigen in een voortraject (van 23 maart tot en met 19 april) 'BXLSWAP The Game' de Brusselaars uit om mee te swappen en van identiteit te switchen. Er zijn uiteraard gradaties. Je kan kleine stukjes van iemands identiteit overnemen (van een boek of een abonnement op een krant), om zo alvast een klein inzicht te krijgen in de ander. Of je gaat er erg ver in en je wisselt voor korte of lange tijd van job, functie, lief of huis. En er zijn prijzen te winnen: de grootste swap-durvers kunnen een weekend Parijs of Amsterdam winnen, en een jaar lang gratis Beursschouwburg en Les Brigittines. Maar misschien is de allergrootste prijs wel: de confrontatie met ‘het andere’ , die sowieso verrijkend is en doet je de eigen identiteit in vraag doet stellen? 

Meer info vind je zeer binnenkort via beursschouwburg.be en brigittines.be

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel