Are We There Yet?

Are We There Yet?

Beursschouwburg zet de deuren weer op een kier. Met gestreamde gesprekken over het nachtleven, Black History Month, nieuwe wandelingen van On The Go en op vrijdag een koffiemoment.

Are We There Yet? We houden vol, we gaan door, we komen er wel… Maar is dat wel zo? Wie is "we", en waar is "daar"? Vastzittend tussen vertrek en aankomst, lijken de dingen eeuwig te duren. Wat zijn de voorwaarden om door te gaan wanneer racisme, seksisme, klassenstrijd, geweld en ernstige sociale ongelijkheden zich manifesteren als steeds meer verraderlijke obstakels op onze weg naar verandering, rechtvaardigheid en gelijkheid?

Zijn we er al? Waar gaan we heen, en moeten we er nog komen? Soms zijn we het beu om ons vast te klampen aan een bestemming. Soms falen we en zijn we te hard voor onszelf... Wanneer we een punt van uitputting bereiken, vragen we ons af of we kost wat het kost moeten doorgaan en hoeveel we nog kunnen verdragen. Misschien willen we ons tempo vertragen, de tijd nemen voor een pauze en twijfel en niet-weten omarmen als een ruimte en tijd voor zorg, zachtheid, onderlinge afhankelijkheid en plezier. Door middel van performances, muziek, film, debatten en tentoonstellingen worden kunstenaars en denkers uitgenodigd om zich in deze vragente verdiepen en zo verbondenheid en verschillende ritmes van maken te creëren.

'Are We There Yet?' is een uitnodiging om na te denken over enkele van de thema's en bewegingen die op grote schaal zijn overschaduwd, maar toch beïnvloed door de pandemie en het beleid dat zij met zich meebracht. Op het snijvlak van de dekoloniale en feministische strijd, ecologie en bewegingen voor sociale gelijkheid, nodigt Beursschouwburg haar publiek uit om na te denken over uithoudingsvermogen, veerkracht, (zelf)zorg en duurzaamheid. Hoe hou jezelf, elkaar, en andere dingen in je leven in stand?

Check-in momenten met koffie

Om de twee weken zet Beursschouwburg de deuren eventjes open. Je kan deze vrijdag cake en verse koffie afhalen aan de ingang in de Ortsstraat, met de muziek van de On The Go-mixtapes op de achtergrond. In maart zal kunstenares Samah Hijawi tijdens een check-in moment zakjes Zaatar-kruiden aanbieden en leert Alice van Innis je zeefdrukken. 

Tot 27 maart kan je trouwens ook nog terecht in Beursschouwburg voor de expo ‘Wie is We ?’ van Guy Woueté. Het koloniale verleden speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Guy Woueté. Met de geschiedenis als zijn belangrijkste materiaal wil hij een nieuwe toekomst vormgeven, waarin we elkaar anders zien en beter begrijpen. 

Music walks & talks

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we alle registers voor muziek en nightlife weer volledig kunnen opentrekken. Daarom trekken we met ons publiek – en met smartphone en hoofdtelefoon in de aanslag - verder de stad in met On The Go. We vragen muzikanten om een mixtape op maat te maken, één waarmee je een uitgestippelde route door Brussel bewandelt. In februari lanceren we de wandelingen van Farida Amadou, Ugne & Maria, Daisy Darkpark, Pak Yan Lau en Rick & Marcel. 

Vanaf 17 februari hosten we elke woensdag vanuit onze studio in Beursschouwburg een gesprek over nightlife en het gemis ervan tijdens de pandemische nachten. We zoomen in op Brussel en staan stil bij de nood aan meer safe(r) spaces, de ontwikkeling van een beleid om onze underground scene te beschermen en het werken aan een duurzame en eerlijke muziekindustrie. Welzijn, activisme, radical care zijn een aantal van de onderwerpen die aan bod zullen komen. Deze Conversations on not being there ... yet worden live gestreamd op beursschouwburg.be. De eerste gaat door op woensdag 17 februari en wordt gemodereerd door Rojin Açilan van het collectief Bledarte. Brusselse DJs en vriendinnen Rokia Bamba, ILL SYLL en Fatoosan draaien al jaren in dezelfde circuits. In de studio gaan ze in gesprek over hun ervaringen als DJs die ook mama zijn. Wat is de invloed van het moederschap op de carrière van een DJ? Maken genderrollen dat die invloed anders is voor moeders dan voor vaders? Wat kan de nightlife- en festivalsector doen om meer inclusief te zijn voor mama’s? Lees verder

Black History Month

Dit jaar staat Black History Month in teken van het archiveren en documenteren van het verleden en het heden van de zwarte bevolking van België. In de eerste Conversations van maart hebben we het over hoe je als zwarte persoon je weg baant door het nachtleven en festivals. Eric Cyuzuzo gaat in gesprek met John Akwete (JeuneClyde/NDUNGU), Rachael Moore (Shakedown), Célia Lutangu (Wu-Tangu) en Aïsha Vertus (Gayance).

Samen met de Buren en studenten Cultural Studies van KULeuven ontwikkelen we de reeks 'We Object' rond de legacy van kolonialisme in het dagelijkse leven. De gesprekken ontstaan aan de hand van de voorwerpen die de sprekers meebrengen naar de studio. De duo's die (virtueel) in de studio zullen verschijnen zijn performer en audiovisuele kunstenaar Loucka Fiagan en slam poet met muzikant Lisette Ma Neza (17 maart), danser/choreograaf Mohamed Toukabri met performer en choreografe Cherish Menzo (24 maart), auteur en activiste Joëlle Sambi Nzeba en schrijver en theatermaker Babs Gons (31 maart). 

Het Brussels collectief Wednknwyet gaat op 24 maart in première met een (online) film rond thema's die soms onterecht als niche worden bestempeld. Discussies rond wetenschap, taalkunde, identiteitspolitiek, permacultuur, holistische wetenschappen, ... komen allemaal aan bod.

Residenties

Zolang het gebouw gesloten is voor publiek zet Beursschouwburg volop in op residenties. Brusselse beeldend kunstenares, onderzoeker en curator van Palestijnse afkomst Samah Hijawi strijkt enkele weken neer in Beursschouwburg met haar project  "Keuken. Tafel". Het objectief? Proberen begrijpen hoe bepaalde voedselpraktijken vandaag nog steeds beïnvloeden wat de pot schaft. Haar werk behandelt thema’s als trauma en dislocatie in het Midden-Oosten. Ook in februari werken Parvin Saljoughi (Teheran) en Nana Biluš Abaffy (Zagreb/Melbourne) in Beursschouwburg aan hun nieuwe choreografie 'KIM'. In dit project onderzoeken ze larger than life machtsvertoningen, extravagant gechoreografeerde militaire optochten en propaganda-uitzendingen. P.A.R.T.S. allumni en KASK-student Josh Serafin en zijn team onderzoeken wat de Fillipijnse transgender missverkiezingen ons kunnen leren over gender, identiteit, schoonheidspolitiek en verborgen koloniale verledens. Andrea Zavala Folache, Simon Asencio en Paula Almiron experimenteren met helderziendheid in hun school voor “magic·k”.

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel