Mine The Gap. Een driedaagse focus op mijnbouw.

Mine The Gap. Een driedaagse focus op mijnbouw.

Van steenkool, coltan, edelstenen, metaal tot urban mining. Theater, film, lezingen, debat en een simulatiespel.

De komende maanden focust Beursschouwburg niet op één (de zogenaamde 'focusprogramma's van de voorbije maanden), maar op een aantal verschillende thema's waarin zowel podiumvoorstellingen, films, lezingen, debat, concerten en nightlife gedurende een paar dagen samenkomen.

Het eerste thema dat we behandelen is mijnbouw, met Mine The Gap, op 8, 9 en 10 februari. Van steenkool, coltan, edelstenen, metaal tot urban mining: drie dagen lang buigen we ons over alle mogelijke vormen van mijnbouw.

Mijnbouw is overal, alleen zien we het niet altijd. 25 jaar geleden sloot in België de laatste steenkoolmijn, maar in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa is mijnbouw nog altijd springlevend. 

Veel van het materiaal dat wij dagelijks gebruiken, komt van ergens onder de grond. Fossiele brandstoffen, ijzer, goud en koper worden ondergronds via mijnbouw gewonnen. Jouw smartphone? Je moet lang zoeken vooraleer je een onderdeel vindt dat niet gelinkt is aan mijnbouw. Wist je dat je met 200 smartphones een gouden ring kan smelten? Verzamelen geblazen!

Mijnbouw veroorzaakt een hartverscheurende realiteit: uitputting van de aarde, uitbuiting van menselijke kracht, decentralisatie van macht, ecologische realpolitik, journalistieke hyperconsumptie,... Drie dagen lang brengen we deze ondergrondse wereld naar de oppervlakte via films, lezingen, een spel en een voorstelling. 

Wim Catrysse maakte met Outpost een ontnuchterende film over een groep steenkoolmijnwerkers in Rusland. Silke Huysmans & Hannes Dereere focussen in hun performance Mining Stories de Samarco-case in Brazilië, waar een mijnramp het sociale en economische leven heeft weggeveegd en gaan achteraf in gesprek met Catapa, beweging die werkt rond de problematiek van mijnbouw. Revital Cohen en Tuur Van Balen stellen een lecture-performance samen rond coltanmijnontginning in Congo en Azië. Oikos & Brussels academy nodigen je uit voor een lunchlezing rond urban mining en gaan na in hoeverre de stad kan voorzien in eigen grondstoffen. In onze black box daal je af om de kortfilm Silica van Pia Borg te bekijken over verlaten steden waar ooit opaalmijnbouw welig tierde. Fairfin onderzoekt welke rol jouw bank heeft als investeerder in controversiële mijnbouwbedrijven en Catapa laat je in een simulatiespel ervaren hoe het voelt om één van de vele stakeholders te zijn binnen een conflict dat is ontstaan door de zoektocht naar goud.

Het volledige dag-aan-dag programma van 'Mine The Gap' vind je hieronder.

 

Noteer ook alvast de data voor de volgende thema's: 

23 & 24 februari: Digital Detox, met o.a. de voorstelling Cuckoo, van de Koreaanse theatermaker Jaha Koo, een screening van Life Imitation, een video van de Chinese Ghen Zhou en een 'Digital Detox Party'. 

22, 23 & 24 maartPoetry Is Not A Luxury. Een ode aan Audrey Lorde's bekende essay Poetry Is Not A Luxury met onder andere Jaamil Olawale Kosoko, Louis Vanhaverbeke, Samira Saleh en werk van o.a. Begüm Erciyas en Herman Asselberghs.  

---

MINE THE GAP 

DONDERDAG 8 FEBRUARI 

12u - 14u: Lunchlezing* + debat: 'Return to the city as raw material' door OikosBrussels Academy. Over thema's als 'urban mining', lokale en circulaire economie. *Breng je eigen lunch mee!  

17u: "Hey, that's my money!" What's the link between your bank, your money and mining?. FairFin (de trekker van o.a. BankWijzer) geeft uitleg over de link tussen onze banken en controversiële mijnbedrijven.  

19u: Pia Borg MT/AU, Silica. In deze sci-fi getinte korte essayfilm verkent een filmlocatiezoeker een Australisch opaalmijndorp. + Inleiding met een expert die je binnenloodst in de wereld van de herkomst van onze sieraden.

20u30: Wim Catrysse BE, Outpost. Een film over de grimmige realiteit in een geïsoleerde mijnstad in het noordoosten van Rusland. + Nagesprek met Alan Quiryns. 

VRIJDAG 9 FEBRUARI  

Vanaf 12u: Pia Borg MT/AU, Silica. Video in loop.  

17u: 'Plata o plomo: the Golddiggers' game' - simulatiespel door Catapa. Ervaar aan de lijve hoe het voelt om één van de vele stakeholders te zijn binnen een conflict dat is ontstaan door de zoektocht naar goud. 

20:30: Silke Huysmans & Hannes Dereere BE, Mining Stories. Documentaire theatervoorstelling over een mijnramp in Brazilië die verschillende thema’s aansnijdt: ons geheugen, politiek, religie en storytelling. + Nagesprek i.s.m. Catapa 

ZATERDAG 10 FEBRUARI 

Vanaf 12u: Pia Borg MT/AU, Silica. Video in loop.

17u: Revital Cohen IL & Tuur Van Balen BE, Not An Inch Of These Grounds Is Neglected, screening/lecture performance en panel gesprek over de linken tussen China en Afrika, artistieke productie en ambachtelijke mijnontginning in Oost-Congo.  

20:30: Silke Huysmans & Hannes Dereere BE, Mining Stories. Theater. 

 

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel