16.09 - 17.12 : Come Together

16.09 - 17.12 : Come Together

Een focus over collectieve (kunst)beleving, de kracht van de massa, groepsdynamiek en mensen samen brengen

podium - film & video - expo - debat - muziek

Met: Hana Miletić, Jan Martens, Pieter Geenen, Westrand Dilbeek, Sanja Mitrović & Vladimir Aleksić, Kassys, CAMPO, Hydrogen Sea, Ant Hampton & Gert-Jan Stam, SIC, Yuri Ancarani, Pink Screens, Wu Tsang, en vele anderen..

Je kan alleen naar een film kijken bij je thuis; alleen naar een concertregistratie op Youtube surfen; alleen op internet de synopsis van een voorstelling lezen. Maar… alleen is zo alleen, niet? Beursschouwburg doet het graag samen!

En wat moet een plek als Beursschouwburg anders doen dan mensen samen brengen en ruimte geven aan collectieve (kunst)beleving? Zeker in deze tijden, waar angst aangepraat wordt en we ons massaal verschuilen achter onze eigen deuren. Onze najaarsfocus 'Come Together' staat daarom in het teken van samenkomen, samen zijn en samenwerken.

Bij de aftrap van de focus (Openingsweekend: 16, 17 & 18 september)  steken we de gewestgrenzen over en besnuffelen we onze fysiek nabije maar soms mentaal afgelegen vrienden van cultuurcentrum Westrand in Dilbeek. We tonen nieuw beloftevol werk dat we samen met onze Gentse partners van CAMPO ‘significant‘ vinden. Nog beloftevol werk in respectievelijk podiumkunsten en muziek is terug te vinden in de programma’s van twee festivals Bâtard en SCHIEV. We gaan voor het eerst in zee met Pink Screens en zetten de deur open voor ouwe getrouwen als Auguste Orts (10 jaar!)Workspace BrusselsBâtardSIC,

Zoals steeds bestaat het focusprogramma Come Together uit podiumvoorstellingen (Jan Martens, L'amicale de production, Louis Vanhaverbeke,...), een expo van Hana Miletić, Materials, een filmprogramma (Clémentine Coupea, Koen Theys, Yuri Ancarani,..) en een 'Black Box' videokunst programma (Pieter Geenen, Melanie Bonajo,...) in de allerkleinste zaal van Beursschouwburg .

Het volledige programma vindt u hieronder of via beursschouwburg.be.

OPENINGSWEEKEND COME TOGETHER: 16, 17 & 18 SEPTEMBER: BEURSSCHOUWBURG & WESTRAND  

Het openingsweekend van Come Together staat in het teken van de uitwisseling met het cultuurcentrum Westrand in Dilbeek. Gelegen in de Vlaamse Brusselse rand, op amper 6 kilometer van Beursschouwburg, lijkt Dilbeek voor veel Brusselaars soms heel ver weg - en omgekeerd: Dilbekenaren vinden vaak zeer moeilijk de weg naar de hoofdstad.
Op vrijdag 16 september blijven we in Beursschouwburg. Op het programma: de vernissage van de expo, het Black Box programa en de nieuwe kunstmuur in het Beurskafee. Daarna volgt een debat over de verhouding tussen Brussel en de rand. We sluiten de avond af met een concert van het Brusselse Hydrogen Sea.
Op zaterdag 17 september verhuist Beursschouwburg naar de Westrand in Dilbeek, en we nodigen het publiek uit om hetzelfde te doen. We wandelen - in het gezelschap van Brecht Hermans en zijn rollende jukebox - van Beursschouwburg naar de Westrand. In Dilbeek presenteert Beursschouwburg en de Westrand samen een video- en installatieprogrammaperfomances en de theatervoorstelling Total Eclipse of the Heart van het Nederlandse Kassys. We sluiten de avond af met concerten van Beton en Nature Heaten en een feest met LEFTO en SupaFly Collective.
Op zondag 19 september is Autoloze Zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en naar jaarlijkse gewoonte stelt Beursschouwburg een programma voor met een gratis ontbijt, workshops, kinderanimatie, concerten,... Dilbekenaren worden aangespoort om per fiets de gewestgrenzen over te steken en mee te vieren. 

PODIUMPROGRAMMA

Za. 17.09, 20:30 
Kassys (NL) - Total Eclipse of the Heart theater
i.k.v. Openingsweekend Come Together - i.s.m. Westrand Dilbeek - meer info

Vr. 30.09 & za. 1.10, 20:30
Jan Martens (BE) - Sweat Baby Sweat - dans
meer info

Vr. 7 & za 8.10, 20:30
Sanja Mitrović (RS/BE) & Vladimir Aleksić (RS)- I Am Not Ashamed of My Communist Past - theater / performance
meer info

Do. 20.10 & vr. 21.10, vanaf 18u: A three some!

  • 20:00 & 22:00: Danae Theodoridou (GR/BE) - One Small Step for a Man: Hello, Goodbye performance meer info
  • Vanaf 18u: Ant Hampton (GB) & Gert-Jan Stam (NL) - OK OK - interactieve performance meer info
  • Vanaf 18u: Koen Theys (BE) - Serial Drummer Girls video meer info

Vr. 28 & za. 29.10: CAMPO (Gent) & Beursschouwburg Come Together

  • 20:30: Louis Vanhaverbeke - Multiverse - performance meer info
  • Aansluitend: Robbert&Frank Frank&Robbert (BE) - Go Away Sorrow Of The World - installatie / performance meer info

Wo. 2 t/m za. 5.11
Bâtard Festival
- podium / performance / video / debat & verdieping
programma t.b.c.

Za. 19.11, 21:30
Wu Tsang and boychild, ft. Patrick Belaga - Moved by the Motion
 - performance
i.s.m. Pink Screens - meer info

25.11 t/m 8.12: Julien Fournet / L'amicale de production (FR) - Amis, il faut faire une pause - lezing/performance meer info

  • vr 25.11 & za. 26.11, 20:30 - Part I: 'Spectateurs de tout les pays, unissez-vous'
  • vr. 2.12 & za. 3.12, 20:30 - Part II: La culture c'est dangereux
  • vr. 7.12 & za. 8.12 - Part II: Manifeste pour une nouvelle guilde de créateurs

 

EXPO

16.09 - 17.12
Hana Miletić (BE) - Materials
woe - vr, 12:00-18:00, za. 12:00-19:00 - gratis

 

I.s.m. Bâtard - een festival voor jonge/opkomende/beginnende artiesten en denkers. 

Hana Miletić is een kunstenares die de sporen van politieke verandering op individueel en collectief niveau in kaart brengt. Ze noemt zichzelf een straatfotografe, waarbij ze fotografie hanteert als een middel om zich te oriënteren in een continu onderzoek naar sociale realiteiten. Haar werk bestaat o.a. uit performances, installaties, workshops en printed matter.

In deze tentoonstelling, Materials, staat haar weefpraktijk centraal. Door het weven neemt Hana de tijd om zich te verdiepen in de sociale weefsels rondom ons. Tijdens de tentoonstelling maakt ze deze sociale weefsels op twee manieren zichtbaar. Enerzijds door het tonen van haar nieuwe geweven stukken textiel en anderzijds door een programma samen te stellen met workshops, lezingen, performances en screenings. Voor dit programma nodigt ze verschillende kunstenaars en collectieven uit die op een coöperatieve manier werken binnen een feministische traditie, zoals een DJ-workshop voor vrouwen en een feministische Wikipedia edit-a-thon.

Meer info en het volledige programma vind je op beursschouwburg.be.

 

FILM & VIDEO

Wo. 21.9 & do. 22.9
SoundImageCulture: Presentations - Collective Practices - screening + ontmoeting 
soundimageculture.org - meer info

Wo. 28.9, vanaf 16:00
Apologia/Antologia. Video itineraries through the Spanish Context workshops / screening

Do 6.10
Clémentine Coupau (FR) - Common Moods
7 timeslots: 19:00, 19:40, 20:20, 21:00, 21:40, 22:20, 23:00 @Marriott Hotel
meer info

Do. 20 & vr. 21.10, vanaf 18:00
Koen Theys (BE) - Serial Drummer Girls - video
meer info

Do. 27.10, 20:30
Zéro de conduite #5 - programma t.b.c.
zerodeconduite.be - meer info

17.11, 20:30
Pink Screens Film Night - programma t.b.c.
i.s.m. pinkscreens.org

24.11, 19:00
10 jaar Auguste Orts. Met: Herman Asselberghs, Anouk De Clercq, Robbrecht Desmet, Manon de Boer en Sven Augustijnen
i.s.m. augusteorts.be

1.12, 20:30
Yuri Ancarani (IT) - 2015

 

BLACK BOX LOOPED SCREENINGS: VIDEOKUNST

De 'Black Box' is de kleinste zaal van Beursschouwburg, een cinema verscholen in de kelder, onder de grote inkomhal. Elke twee weken presenteert Beursschouwburg in de 'Black Box' een nieuwe video, die je tijdens de openingsuren van de tentoonstelling en 's avonds tot 10u kan bekijken. Het programma van dit najaar focust zich, helemaal in de lijn van 'Come Together' op thema's als verbondenheidsamenkomenwat is 'wij'? en collectieve vs. individuele identiteit.

Bij de start van elke nieuwe video, op woensdagen om 20u, organiseert Beursschouwburg een collectieve kijksessie, we nodigen een expert uit en koppelen het nuttige aan het aangename met wat fingerfood.

Met werk van: Pieter Geenen (BE), Anton Vidoklo (RU), Ane Hjört (NO), Emanuel Almborg (SE), Melanie Bonajo (NL) & Ericka Beckman (US).

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Je kan er terecht voor performance, film, muziek, expo, debat, lezingen, feest en een drankje in beurscafé. Beursschouwburg biedt jonge en vernieuwende artiesten een platform. Je vindt er vaak de grote namen van morgen terug. 

Jong talent, kruisbestuivingen en plaats voor experiment staan centraal in de uiteenlopende programmeringen van zowel podiumkunsten, als film, muziek en beeldende kunst. Beursschouwburg kiest niet voor een eenduidige, maar voor een polymorfe identiteit.


Beursschouwburg
A. Ortsstraat 20-28
1000 Brussel