shop/work "De Handelaars" (Kelly Schacht & Pieter Van Bogaert i.s.m. garage64)

shop/work "De Handelaars" (Kelly Schacht & Pieter Van Bogaert i.s.m. garage64)

10 t/m 20 juni in Beursschouwburg

Tussen 10 en 20 juni installeren "De Handelaars" voor de eindpresentatie van hun "stage" een "shop/work" in Beursschouwburg. 

"De Handelaars" (Kelly Schacht en Pieter Van Bogaert i.s.m. garage64) volgden een jaar lang stage in en rond de Beursschouwburg, Brussel. Ze vertelden zo niet alleen een andere geschiedenis van de Beursschouwburg en haar vijftigste verjaardag, ze zijn ook gevoelig voor de verborgen kantjes van een overbelicht stukje Brussel: de 'Dansaertwijk'. 

De Handelaars? Dat zijn Kelly Schacht, kunstenares uit Gent, en Pieter Van Bogaert, curator uit Brussel i.s.m. garage64. Samen onderzoeken ze hoe mensen handelen, wat ze precies doen en waarom. Voor Kelly is dit het logische gevolg van de performatieve praktijk in haar beeldend werk. Voor Pieter is het deel van de imaginaire praktijk in zijn werk als curator. 

Stage? Dat is de periode waarin De Handelaars sinds juli 2014 werken in en rond Beursschouwburg. Ze volgen er collega's, kunstenaars en bezoekers en maken regelmatig excursies naar handelaars in de buurt. Wat ze leren uit die contacten vindt zijn weg naar inserts die ze achterlaten op hun pad. Sinds februari hebben ze ook een blog: wijzijnhandelaars.wordpress.com.

Shop/work? Dat is de tijdelijke ruimte waar De Handelaars de vruchten van hun stage presenteren. Ze verzamelen er het gevonden materiaal, leggen er de laatste hand aan het Handelaarsboek en organiseren er verschillende ontmoetingen met handelaars die ze leerden kennen tijdens de stage. Een volledige kalender van die ontmoetingen volgt gauw. Wie daar zeker op zullen staan zijn Kelly en Pieter zelf uiteraard, Maaike en Fairuz van Garage64, het cinetypografisch bureau waarmee ze samenwerken, medewerkers en kunstenaars van de Beursschouwburg en handelaars uit de buurt. 

Kelly Schacht? Kelly Schacht maakt beelden die er (nog) geen zijn. Haar werk komt in de vorm van uitnodigingen waarin ze elementen aanreikt om zelf beelden te realiseren. Ruimtes spelen daarin een bepalende rol, net als performers en een publiek. Ze ensceneerde een scenario voor Cinema ZED in Leuven. Ze bespeelde het publiek in de grote tentoonstellingshal op de Heizel tijdens Art Brussels. Ze transformeerde de Bogaerdenkapel in Brugge tot een toeristisch universum en creëerde een dialoog tussen de mercantiele ruimtes van de Vleeshal en de markt in Middelburg. Met een installatie voor de rotonde van het Paleis voor Schone Kunsten won ze in 2011 de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst. It seems economical to use a character already in play, werd een tentoonstelling die er geen is, waarbij ze het werk ter plaatse, in Kiosk in Gent, liet creëren door performers. Al die ruimtes, beelden en praktijken komen in 2013 samen in The Backstory, het boek met beelden als inserts bij haar tentoonstelling in galerij Meessen-De Clercq in Brussel.

Pieter Van Bogaert? Pieter Van Bogaert is criticus en curator. Hij werkt met beelden in en als een omgeving en maakt tentoonstellingen op het snijvlak van kunst, filosofie en politiek voor instellingen als Kunsthal Bergen (Noorwegen), Witte de With (Rotterdam) of Z33 (Hasselt). Hij werkt in theaters (Vooruit, Kaaitheater, Beursschouwburg, KVS) en gebruikt zijn eigen kantoor als tentoonstellingsruimte (voor Die Fröhliche Werkstatt in 2009). In 2010 en 2011 werkt hij met een trajectsubsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor Square vzw aan enSuite, een onderzoek naar de imaginaire praktijk. Enkele resultaten van dat onderzoek waren in 2013 deel van Blijven Kijken / Ce qui nous regarde / Dropouts, de tentoonstelling en het gelijknamige boek voor Museum M in Leuven.

Over Beursschouwburg

Beursschouwburg is een multidisciplinair huis van kunst en reflectie, een open ontmoetingsplek met haar wortels diep verankerd in de Brusselse realiteit. Hier omarmen we het lokale, het globale en het glocale. 

Beursschouwburg functioneert als een platform voor presentatie en ontwikkeling van uiteenlopende kunstpraktijken en onderzoek. Een netwerk waarin try-out, experiment en ondersteuning voor kunstenaars, collectieven, denkers centraal staat. Een hub die normativiteit bevraagt en nieuwe verhalen verwelkomt.

Via betekenisvolle samenwerkingen creëren we programma’s die kruisbestuivingen tot stand brengen tussen vele publieken, vormen en genres, kunst en alledaagse realiteit, gevestigd en opkomend, urgentie en vreugde.

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel